Czy warto podawać kleik dla dzieci

Kleik ryżowy dla dzieci

Kleik ryżowy jest odmianą kaszki, z tym że zrobiony jest z ryżu. To jest alternatywa dla kaszek mlecznych i wszystkich produktów na bazie mleka. Niektóre małe dzieci mają uczulenie na mleko krowie i wówczas muszą przyjmować pokarmy bezglutenowe. Stąd też warto podawać kleiki ryżowe, które są bardzo delikatne dla brzuszka. Aby miały smak, można podawać je z musami owocowymi. W sklepach spożywczych można kupić gotowy kleik kukurydziany lub ryżowy o smaku bananowym czy malinowym. To wygoda dla mamy, by nie musiała w domu gotować ryżu na wodzie. Takie jedzenie można podawać dzieciom już po 4 miesiącu życia, kiedy zaczynają smakować inne produkty niż mleko. Najpierw trzeba spróbować, czy kleik nie jest za gęsty oraz czy ma odpowiedni smak. Dopiero potem dawać dziecku małymi łyżeczkami, aby przyzwyczaiło się do zupełnie nowego dania. Kleiki mogą być odpowiednie zarówno na śniadanie dla maluszka, jak i na obiad. 

Kiedy podawać kleiki

Kleiki to bardzo delikatne dania dla maluszka, dlatego mama może wykorzystać możliwości kulinarne. Gdy dziecko ma ponad pół roczku wtedy zaczyna smakować kawałeczki mięska czy rybki. Do tego można właśnie podawać kleiki ryżowe, dzięki czemu danie obiadowe dla dziecka będzie smaczniejsze. Na pewno wystarczy mu na kilka godzin, ponieważ już sam kleik jest bardzo sycący. Takie zestaw można przygotować dziecku, gdy mama planuje dłuższą wyprawę, podróż czy wizytę u rodziny. Innym zastosowaniem kleików są śniadania, do których warto się przygotować. Za każdym razem należy podawać dziecku inny smak kleików, by sprawdzać co mu najbardziej odpowiada. Nie można ich słodzić cukrem, ale za to można wykorzystać świeże lub suszone owoce, takie jak gruszki, jabłka, truskawki czy maliny. Kleiki należy podawać co kilka godzin i tylko wtedy gdy dziecko jest głodne. Pierwsze dni to obserwacja czy kleik jest łatwo przyswajalny, aby móc go urozmaicać na różne sposoby. Inną odmianą kleiku jest kukurydziany, owsiany, a także tradycyjny mleczny również z dodatkiem mleka roślinnego.

About the Author

You may also like these