Kleiki – dlaczego warto je jeść

Kleik ryżowy znany od wielu lat stanowi doskonały sposób na różnego rodzaju zatrucia pokarmowe. Zdrowy i lekkostrawny może być podawany zarówno dzieciom jak i dorosłym. Czym się charakteryzuje i kiedy warto go stosować?

Co warto wiedzieć o kleiku ryżowym?

Kleik ryżowy wykonuje się z ryżu, do którego dodaje się mleko lub wodę, w zależności od własnych preferencji. W przypadku dzieci, można go przygotować na mleku modyfikowanym lub naturalnym mleku matki. Co ważne, kleiki ryżowe są łatwo przyswajalne i odznaczają się dużą zawartością takich składników odżywczych jak:

– żelazo,

– magnez,

– witaminy z grupy B.

Potrawę tą z pewnością docenią osoby z nietolerancją glutenu, bowiem nie znajduje się on w jej składzie. Innym popularnym rodzajem kleiku jest także kleik kukurydziany, który charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem i także z powodzeniem może być spożywany przez osoby uczulone na gluten.

Do kleiku można dodać dowolne owoce (np. banany czy awokado) a także dżem, dzięki czemu wzbogaca się jego smak. Do przygotowania kleiku idealnie nadają się krótkie odmiany ryżu, które podczas gotowania łatwo się sklejają. W związku z tym doskonałym wyborem będzie ryż jaśminowy oraz ryż basmati a także ryż arborio. Delikatny smak potrawy podkreśli także dodanie niewielkiej ilości masła.

Kleik ryżowy – właściwości

Kleiki ryżowe będą doskonałym wyborem na pierwsze danie dla niemowlaka podczas rozszerzania jego diety. Odznaczają się one lekkostrawnością oraz tym że rzadko powodują uczulenia, dlatego będą idealnym rozwiązaniem dla małego, delikatnego żołądka. Oprócz tego, że nie obciąży żołądka dziecka, z całą pewnością będzie smakowało dziecku, głównie z uwagi na fakt, że kleiki ryżowe nie odznaczają się zbyt wyrazistym smakiem. Odpowiednio przygotowany kleik stanowi doskonałe źródło energii, daje uczucie sytości na długi okres czasu.

Tego typu kleiki polecane są także dorosłym, z uwagi na delikatne wspomaganie pracy układu pokarmowego. Będą one skutecznym sprzymierzeńcem w walce w biegunką, zatruciem pokarmowym a także infekcjami spowodowanymi rotawirusem. Rozgrzeje organizm, doda mu sił a przy tym jest całkowicie lekkostrawny.

About the Author

You may also like these